Atılay Denizaltısı, 14 Temmuz 1942'de, Türk denizaltılarından biri, Çanakkale Boğazı'nda yer alan, manyetik güvenlik hatlarını kontrol etmek için, boğazın derinliklerine daldı. Atılay adlı gemi, yaklaşık elli yıllık bir aradan sonra İstanbul tersanelerinde inşa edilen ilk denizaltı gemisiydi. 1939 yılında, Haliç tersanelerinde denize indirilmişti.

Atılay'la birlikte, benzer üç denizaltının isim babalığını Atatürk yapmıştı. Atatürk, zamanın başbakanı Celal Bayar'a yazdığı mektubunda şöyle diyordu: "Yeni dört denizaltı gemilerimiz için bildirdiğimiz isimler şunlardır: Saldıray, Batıray, Atılay ve Yıldıray. Bunların manalarını izaha bile hacet olmadığı kanaatındayım.
Manaları son Türkçe olan bu kelimelerin kendisindedir. Bir emniyet botu, yüzeyden, Atılay'ı takip ediyordu. Bu takip bir süre sonra, kötü hava nedeniyle yarım kaldı.... Saatler geçti.... Atılay'dan hiçbir ses çıkmadı.

Aynı gece, saat 8:30'a doğru, denizaltının battı şamandırası bulundu. Şamandıradaki telefon işliyor, ancak mürettebattan ses çıkmıyordu.
Atılay denizaltısı, 38 personeli ile birlikte batmıştı.